Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

       Η ικανότητα μεταφοράς ρεύματος ενός καλωδίου μειώνεται όταν το ρεύμα που μεταφέρεται περιέχει ανώτερες αρμονικές. Αυτή η μείωση οφείλεται στις αυξημένες θερμικές απώλειες που εμφανίζουν τα καλώδια όταν διαρρέονται από ρεύματα υψηλότερων συχνοτήτων, καθώς σε αυτές τις συχνότητες οι ωμικές αντιστάσεις των καλωδίων είναι μεγαλύτερες λόγω του επιδερμικού φαινομένου και του φαινομένου γειτνίασης που εξαρτώνται από τη συχνότητα.
       Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν δημοσιευμένες αρκετές εργασίες στις οποίες υπολογίζεται η ικανότητα μεταφοράς ρεύματος που περιέχει ανώτερες αρμονικές για συγκεκριμένους τύπους καλωδίων. Στο σύνολο των εργασιών, ο υπολογισμός της ικανότητας μεταφοράς γίνεται μέσω του υπολογισμού ενός συντελεστή απομείωσης (derating factor), ο οποίος εκφράζει τη μείωση της ικανότητας μεταφοράς λόγω της ύπαρξης των αρμονικών και εξαρτάται εκτός από τη συνολική αρμονική παραμόρφωση του ρεύματος και από την αρμονική υπογραφή.
Συγκεκριμένα, ο Rice  χρησιμοποιώντας αναλυτικές εξισώσεις υπολόγισε την αύξηση στην αντίσταση των καλωδίων και στη συνέχεια το συντελεστή απομείωσης για καλώδια THHN και THWN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου