Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Επκίνδυνα ραδιενεργά ισότοπα


Το καίσιο-137 είναι διαλυτό στο νερό και ιδιαίτερα τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και ο χρόνος ημιζωής του θεωρείται σχετικά μικρός (περίπου 70 ημέρες), πειράματα σε σκύλους έδειξαν ότι μια δόση της τάξεως των 44 μικρογραμμαρίων ραδιενεργού καισίου ανά κιλό επέφερε τον θάνατο σε διάστημα 3 εβδομάδων.

Αντίδοτο στο ραδιενεργό καίσιο, το οποίο κατανέμεται ομοιόμορφα στον οργανισμό με κάπως αυξημένες συγκεντρώσεις στο μυϊκό σύστημα, είναι το κυανούν της Πρωσσίας ή Πρωσσικό μπλέ. Πρόκειται για μια συνθετική χρωστική η οποία συνδέεται μαζί του και επιταχύνει την αποβολή του από τον οργανισμό. H Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (Food and Drug Administration, FDA) έχει εγκρίνει κάψουλες των 500 χιλιοστογραμμαρίων υψηλής καθαρότητας της χρωστικής για τη συγκεκριμένη χρήση.

Το ιώδιο-131 έχει πολύ μικρό χρόνο ημιζωής (μια εβδομάδα) αλλά είναι ιδιαίτερα τοξικό καθώς ο οργανισμός το συγκεντρώνει όλο στον θυρεοειδή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς αυξήθηκαν δραματικά μεταξύ των ατόμων που εκτέθηκαν στην ραδιενέργεια του Τσέρνομπιλ.

Προκειμένου να προστατευτεί κανείς από το ραδιενεργό ιώδιο θα πρέπει να λάβει προληπτικά ιωδιούχο κάλιο (υπάρχει σε μορφή χαπιού ή σε διάλυμα). Το σκεπτικό αυτής της πρακτικής είναι πως ένας θυρεοειδής κορεσμένος σε ιώδιο δεν θα απορροφήσει το ραδιενεργό ισότοπο. Η πείρα έδειξε ότι η εν λόγω πρακτική δουλεύει: η προληπτική χορήγηση ιωδιούχου καλίου στην Πολωνία μετά το ατύχημα του Τσέρνομπιλ, κράτησε τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς στα φυσιολογικά επίπεδα.

    Το Στρόντιο έχει χρόνο ημίσειας ζωής 28,6 χρόνια. Έχει παρόμοιες χημικές ιδιότητες με το Ασβέστιο και μπορεί έτσι να περάσει στην τροφική αλυσίδα ( αντικαθιστώντας το Ασβέστιο) και να επηρεάσει την ανάπτυξη των φυτών και των ζώων. Αν και τα φυτά και τα ζώα προτιμούν το Ασβέστιο ( διαχωριστικός παράγοντας) όταν το έδαφος και η διατροφή είναι φτωχά σε ασβέστιο τότε το Στρόντιο αναπληρώνει το κενό. Όσο μεγαλύτερη είναι η έλλειψη σε Ασβέστιο σε ένα οργανισμό τόσο μεγαλύτερη ποσότητα Στροντίου μπορεί να απορροφηθεί, συνεπώς συνιστάται η αύξηση του Ασβεστίου στη δίαιτα των ανθρώπων, τα σιτηρέσια των ζώων καθώς και στα λιπάσματα ώστε να μειωθεί η πρόσληψη Στροντίου. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται και η ρύπανση του μητρικού γάλατος.

Στον άνθρωπο και τα ζώα το Στρόντιο συγκεντρώνεται στα οστά και παραμένει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο βιολογικός χρόνος υποδιπλασιασμού του είναι 2300 ημέρες. Θα παραμείνει λοιπόν στα οστά για αρκετό καιρό προκαλώντας βλάβες στο μυελό των οστών και κατ’επέκταση στο αιμοποιητικό σύστημα.  

Το πλουτώνιο είναι ένα μέταλλο μεγάλης πυκνότητας που συνήθως βρίσκεται με τη μορφή οξειδίου (PuO2), καθώς οξειδώνεται πολύ γρήγορα στο αέρα. Το πλουτώνιο είναι 200.000 (!) φορές πιο ραδιενεργό απ' το ουράνιο, ενώ η ραδιοτοξικότητά του είναι 1.000.000 φορές μεγαλύτερη!Έχει χρόνο ημιζωής 24.000 χρόνια!

Σύμφωνα με μελέτες για τη θνησιμότητα από καρκίνο που προκαλεί η είσοδος πλουτωνίου στο σώμα μέσω της αναπνοής, υπολογίζεται ότι προκαλούνται 12 θάνατοι ανά χιλιοστόγραμμο, δηλαδή η θανάσιμη δόση για ένα άτομο είναι μόλις 0,08 χιλιοστόγραμμα (ένα γραμμάριο πλουτωνίου μπορεί να προκαλέσει το θάνατο 12.000 ατόμων!). Το σημαντικότερο ισότοπο του πλουτωνίου (Pu-239) έχει χρόνο ημιζωής 24.360 χρόνια! Σε μεγαλύτερες ποσότητες (εισπνοή 20 χιλιοστογραμμαρίων) προκαλεί το θάνατο πιο γρήγορα (μέσα σε ένα μήνα) από πνευμονικό ή εγκεφαλικό οίδημα!

Σε περίπτωση που έρθει σε επαφή με το δέρμα, δεν είναι ιδιαίτερα τοξικό, καθώς εκπέμπει κυρίως σωματίδια -α (πυρήνες (He) ηλίου) που δεν μπορούν να διαπεράσουν την επιδερμίδα.

Η εισπνοή του είναι όμως πλέον επικίνδυνη γιατί έτσι απορροφάται πιο εύκολα απ' τον οργανισμό. Εκτός απ' τους πνεύμονες μεταφέρεται εύκολα και κυρίως στα οστά και στο συκώτι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου