Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ


            Επίμονος βήχας, καταρροή, μυαλγίες και αρθραλγίες είναι συνήθη συμπτώματα που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες, κρατώντας τους στο κρεβάτι. Πολλοί από αυτούς πιθανόν να μη θέλουν να παραμελήσουν το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθούν. Παρ’ όλ’ αυτά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους στους οποίους μπορεί να μας βάλει η σωματική άσκηση αν υποφέρουμε από ίωση ανώτερου αναπνευστικού, βρογχίτιδα ή εποχική γρίπη.
Αποφύγετε τη σωματική άσκηση αν έχετε ίωση. Συμπτώματα όπως πυρετός (θερμοκρασία πάνω από 37,5° C), πόνοι στο μυοσκελετικό, επίμονος βήχας, διάρροια ή εμετοί πρέπει να σας κρατήσουν κλινήρεις. Η σωματική κόπωση μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας και να επιμηκύνει την περίοδο ανάρρωσης. Αναμένετε μέχρι τα συμπτώματα υποχωρήσουν πλήρως, διότι αν πιεστείτε, πιθανό να γίνετε επιρρεπείς σε υποτροπή. Και μην ανησυχείτε για το αν θα χάσετε όλα τα οφέλη της σκληρής δουλειάς που έχετε κάνει  για τη φυσική σας κατάσταση. Πολλές φορές 1-2 βδομάδες ανάρρωσης είναι απαραίτητες.
Μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων μπορείτε να ξεκινήσετε με ελαφρά σωματική άσκηση, περπάτημα ή κάποιες ασκήσεις στο σπίτι. Καλό θα ήταν μέχρι να αναρρώσετε πλήρως να μην επισκέπτεστε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα διότι θα διασκορπίζετε μικροοργανισμούς στο περιβάλλον.
Αν έχετε απλό συνάχι χωρίς πυρετό και άλλα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα μπορείτε να είστε σε πλήρη δραστηριότητα. Κάνετε μέτρια σωματική άσκηση και αν σε οποιαδήποτε φάση νιώσετε αδιαθεσία σταματήστε αμέσως.
Πώς δε θα μολύνετε το  χώρο; Οι μικροοργανισμοί που προκαλούν ρινίτιδα μεταδίδονται με δύο τρόπους: Πρώτον, αν ο πάσχων φταρνιστεί, καλύψει το πρόσωπό του με το χέρι και στη συνέχεια αγγίξει κάποια επιφάνεια ή αντικείμενο μπορεί να μεταφερθεί εξ επαφής ο ιός σε οποιοδήποτε άλλο άτομο έρθει σε επαφή με τη μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα ή τη μύτη του μεταφέροντας ουσιαστικά τον ιό εκεί όπου παρασιτεί. Δεύτερον, αν ο πάσχων φτερνιστεί ελεύθερα στον αέρα διασκορπά τους ιούς στον αέρα απ’ όπου εισπνέονται απευθείας. Καλό θα ήταν λοιπόν οι ασθενείς να φταρνίζονται σε χαρτομάντιλο το οποίο στη συνέχεια θα πετούν και να πλένουν τα χέρια τους πριν αγγίξουν ο,τιδήποτε. Οι υγιείς που χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους καλό θα ήταν να μην ακουμπούν το πρόσωπό τους απευθείας σε επιφάνειες, να αποφεύγουν να το αγγίζουν συχνά, να χρησιμοποιούν πετσέτα σε γυμναστήρια και να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό, το οποίο δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα αντισηπτικό.
Πάντοτε χρησιμοποιείτε την κοινή λογική για τη διαχείριση των δυνάμεών σας σε εποχικές ιώσεις. Αν τα συμπτώματα σας επιδεινώνονται ζητήστε ιατρική συμβουλή και μην καταναλώνετε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή – οι ιώσεις ακολουθούν συγκεκριμένο κύκλο ζωής και δε θεραπεύονται με αντιβιοτικές ουσίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου