Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ο πιο γρήγορος υπέρ-υπολογιστής είναι από την Ιαπωνία


Ο Ιαπωνικός υπολογιστής πήρε τα πρωτεία από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, ο οποίος ήταν επίτευγμα και πάλι του …
ανατολικού κόσμου, όμωςαπό την Κίνα αυτή τη φορά.


Ο Κ υπολογιστής, όπως ονομάστηκε, κατασκευάστηκε από την Fujitsu και είναι τόσο γρήγορος όσο 1 εκατομμύριο ενωμένοι σταθεροί υπολογιστές.


Η υπολογιστική του δύναμη είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του προκατόχου του και δύναται να πραγματοποιήσει 8 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Για να καταλάβετε τον αριθμό αρκεί να σκεφτείτε ότι πρόκειται για έναν που διαθέτει 15 μηδενικά, ή αλλιώς στη γλώσσα των υπολογιστών τρέχει με 8,2 petaflops.

Ο κινέζικος που είχε το όνομα Tianhe-1A, έτρεχε με 2.5 petalflops. Για την ιστορία πρόκειται για τον πρώτο υπολογιστή που κατασκεύασε η Κίνα και κατάφερε και μπήκε στη λίστα με τους πιο γρήγορους υπερ-υπολογιστές

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Αποτελούν κίνδυνο οι σε λειτουργία ηλεκτρονικές συσκευές εν ώρα πτήσης;

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα είναι πολύ πιθανό να την επηρεάζουν

Πολλοί είναι εκείνοι που δυσανασχετούν με τις υποδείξεις των αεροσυνοδών στο να κλείσουν οι επιβάτες τα κινητά τηλέφωνα και γενικότερα τις ηλεκτρονικές συσκευές κατά τη διάρκεια απογείωσης και προσγείωσης. Σύμφωνα όμως με μία νέα έρευνα από την Διεθνή Αεροπορική Ένωση καταδεικνύει ότι όντως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί κάποια βλάβη στα συστήματα του αεροπλάνου.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ABC News. Η ομάδα περισυλλογής στοιχείων αποτελούνταν από περισσότερα των 230 ατόμων που βρισκόντουσαν στο χώρο των επιβατών, τόσο σε εμπορικές όσο και πολιτικές πτήσεις σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν 75 ξεχωριστά περιστατικά πιθανής ηλεκτρονικής παρεμβολής στα κυκλώματα του αεροσκάφους, τα οποία πιλότοι και πλήρωμα συνέδεσε με την παρουσία ενεργών κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών. Η έρευνα διήρκησε τρία χρόνια από το 2003 μέχρι το 2009 και συμμετείχαν 125 αεροπορικές εταιρείες, που αποτελούν το ¼ της συνολικής πολιτικής αεροπορίας.

Εικοσιέξι από τα περιστατικά της έρευνας επηρέασαν τα όργανα ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου και του αυτόματου πιλότου, autothrust και των οργάνων ελέγξου προσγείωσης. Δεκαεφτά επηρέασαν τα συστήματα πλοήγησης, ενώ δεκαπέντε τα συστήματα επικοινωνίας. Δεκατρία προκάλεσαν την ένδειξη για πρόβλημα στις μηχανές. Ο τύπος των ηλεκτρονικών συσκευών που επηρέασε περισσότερο τα συστήματα σε ποσοστό 4 στα δέκα είναι τα κινητά τηλέφωνα.

Στην έρευνα δηλώνεται ότι δεν επιβεβαιώνεται απόλυτα η σύνδεση μεταξύ των ηλεκτρονικών συσκευών και των παρεμβολών, ωστόσο περιέχει περιγραφές από τα μέλη του πληρώματος που θεωρούν ότι αντιμετώπισαν ηλεκτρονικές παρεμβολές λόγω αυτών.

Νέα τεχνολογία σταματά την κατανάλωση ρεύματος σε συσκευές που είναι stand by

Ιάπωνες ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία που σταματά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τις κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (προσωπικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις κ.α.), όταν βρίσκονται σε κατάσταση «αναμονής» (stand-by).

Η NEC Corp και το πανεπιστήμιο Τοχόκου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν πρακτικά και να κυκλοφορήσουν στην αγορά τη νέα τεχνολογία ημιαγωγών μέσα στην επόμενη πενταετία. Θα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς είναι γνωστό διεθνώς το πρόβλημα της σπατάλης ηλεκτρισμού που γίνεται από δισεκατομμύρια συσκευές, οι οποίες δεν είναι τελείως κλειστές αλλά «σε αναμονή», λαμβάνοντας μια συνεχή ροή ρεύματος.

Η νέα τεχνολογία βασίζεται στη λεγόμενη «σπιντρονική», η οποία εκμεταλλεύεται την εγγενή στροφορμή των ηλεκτρονίων και τον σχετικό μαγνητισμό. Τα ηλεκτρόνια δρουν σαν μαγνήτες που είναι σε θέση να διαβάσουν και να εγγράψουν δεδομένα, τα οποία μπορούν να διατηρηθούν, ακόμα κι όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διακοπεί τελείως.

Σύμφωνα με τη NEC, η νέα τεχνολογία μπορεί να μειώσει μέχρι και 25% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα μεγάλα κέντρα διαχείρισης δεδομένων (data) που διαθέτουν πληθώρα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σε ένα απλό νοικοκυριό θα υπάρχει επίσης όφελος, αν και η ωφέλεια θα είναι καλύτερα μετρήσιμη σε συλλογικό επίπεδο.

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ : Πόσο Ασφαλή είναι η χρήση τους;


Επιμέλεια άρθρου Σωτήρης Αντωνίου-Τεχνολόγος Τροφίμων & Διατροφής (ΑΤΕΙ Αθηνών)... Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζαμε ότι οι διατροφικές μας επιλογές επιδρούν στην υγεία μας είτε θετικά είτε αρνητικά, ανάλογα και με το τρόπο ζωής μας (”Είσαι ότι τρώς”). Νεότερες μελέτες έρχονται να επισημάνουν ότι εξίσου σημαντικός είναι κ ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει κάποιος να μαγειρέψει το φαγητό του. Πολλά έχουν ακουστεί τελευταία γύρω από τα μικροκύματα ώς τρόπο μαγειρέματος, πώς επιδρούν πάνω στο τρόφιμο και πόσο ασφαλή είναι. Πάμε λοιπόν να δούμε αυτό το ζήτημα που μας απασχολεί...

Πώς λειτουργούν :
Τα μικροκύματα αποτελούν μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και η συχνότητά τους εντοπίζεται μεταξύ των υπέρυθρων κυμάτων και των κυμάτων ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του B' Παγκοσμίου Πολέμου συνειδητοποίησαν ότι τα μικροκύματα, που τότε χρησιμοποιούσαν στα συστήματα επικοινωνίας, είχαν και άλλες χρήσεις.
Από τότε, η αρχική τεχνολογία έχει μετασχηματιστεί στη σύγχρονη, περίπλοκη συσκευή της κουζίνας. Σε μια κοιλότητα φούρνου, ένα μαγνητρόνιο μετασχηματίζει την ηλεκτρική ενέργεια χαμηλής συχνότητας σε μικροκύματα υψηλής συχνότητας και στέλνει αυτήν τη συγκεντρωμένη ενέργεια σε έναν κυματοδηγό, που εισέρχεται στα τρόφιμα.
Η ενέργεια κάνει τα μόρια νερού (το νερό λειτουργεί ώς δίπολο) στα τρόφιμα να δονούνται 2,5 δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο και υπάρχει θέρμανση λόγω της περιστροφής των μορίων νερού (τριβή).

Σ'αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης, τα μικροκύματα διεισδύουν στο τρόφιμο και η θέρμανση εκτίνεται σ'όλη τη μάζα του τροφίμου. Επομένως ο ρυθμός θερμάνσεως είναι ταχύτερος. Τα μικροκύματα λοιπόν δημιουργούν θερμότητα ώς αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασής τους με το τρόφιμο.

Χρήσιμες πληροφορίες :

Το βάθος στο οποίο τα μικροκύματα διαπερνούν κάποιο τρόφιμο διαφέρει ανάλογα με την πυκνότητά του. Παραδείγματος χάριν, τρόφιμα όπως ο μοσχαρίσιος κιμάς ή ο πουρές πατάτας μαγειρεύονται γρηγορότερα από πυκνότερα τρόφιμα όπως η μπριζόλα ή οι πατάτες ολόκληρες.

Μερικές φορές τα τρόφιμα από τα μικροκύματα έχουν ζεστά και κρύα σημεία. Αυτό συμβαίνει επειδή η ενεργειακή κατανομή είναι ανώμαλη. Οι αναδευτήρες ή περιστρεφόμενες πλάκες στο φούρνο μικροκυμάτων βελτιώνουν την ενεργειακή κατανομή στα τρόφιμα. Τα μικροκύματα μαγειρεύουν τα τρόφιμα από το εξωτερικό προς το κέντρο.


Τα μικρά τρόφιμα μαγειρεύονται γρηγορότερα από τα μεγάλα. Για αυτόν τον λόγο, οι πιο παχιές ή πυκνότερες μερίδες τροφίμων πρέπει να τοποθετούνται στην εξωτερική πλευρά του πιάτου μαγειρέματος και οι λεπτότερες και λιγότερο πυκνές στο εσωτερικό. Ένα τεμάχιο μαγειρεύεται γρηγορότερα από πολλά. Η εξήγηση είναι ότι όταν η ενέργεια χωρίζεται μεταξύ διαφόρων τροφίμων ο χρόνος μαγειρέματος είναι μεγαλύτερος.

Επίσης η σύνθεση του ίδιου του τροφίμου και ιδιαιτέρως τα ποσοστά υγρασίας και άλατος παρουσιάζουν την μεγαλύτερη επίδραση κατά την επεξεργασία με μικροκύματα, λόγω των επιδράσεων επί των διηλελτρικών ιδιοτήτων. Υψηλές συγκεντρώσεις άλατος και υγρασίας αυξάνουν την αποτελεσματικότητα απορροφήσεως των μικροκυμάτων και δι' αυτού αυξάνουν το βάθος διεισδύσεως.

Πόσο ασφαλή είναι η χρήση των μικροκυμάτων :

Το πρόβλημα με τα μικροκύματα -όπως πολλοί ισχυρίζονται- είναι πως καταστρέφει το DNA στα τρόφιμα, έτσι που το σώμα δεν μπορεί να το αναγνωρίσει. Έτσι το σώμα το τυλίγει σε λιπώδη κύτταρα για να προστατεύσει τον εαυτό του από τη νεκρή τροφή ή την αποβάλει γρήγορα. Σκεφτείτε όλες τις μητέρες να ζεσταίνουν το γάλα στις «ασφαλείς» αυτές συσκευές...

Οι κυριότεροι κίνδυνοι των συσκευών αυτών είναι οι ακόλουθοι :
Ανομοιόμορφος τρόπος ψησίματος του φαγητού και κίνδυνος από μικρόβια. Τα φαγητά που ψήνονται σε φούρνος μικροκυμάτων δεν ζεσταίνονται με ομοιόμορφο τρόπο.
Κίνδυνος εγκαύματος. Τα φαγητά που ετοιμάζονται στο φούρνο μικροκυμάτων είναι δυνατό να προκαλέσουν εγκαύματα με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα μπορεί να δαγκώσουμε κάτι που εξωτερικά έχει μια θερμοκρασία που μπορούμε να ανεχτούμε ενώ εσωτερικά είναι δυνατόν να είναι υπερβολικά ζεστό.
Διαρροές της ακτινοβολίας. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Οι διαρροές από φούρνο μικροκυμάτων μπορούν να παρατηρηθούν σε περιπτώσεις που η πόρτα του έχει κάποια βλάβη ή δεν κλείνει καλά.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Νέος δορυφόρος θα καταγράφει το αλάτι των ωκεανών!


Ένας νέος δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, με σκοπό να καταγράφει την ποσότητα του άλατος στους ωκεανούς.

Η όλη προσπάθεια έχει ως στόχο την κατανόηση από τους επιστήμονες ζητημάτων σχετικών με το κλίμα της Γης.

Η αποστολή του Aquarius, στην οποία συμμετέχουν από κοινού η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) κι ερευνητές από την Αργεντινή, αναμένεται να εισφέρει πληροφόρηση σχετικά με την κυκλική κίνηση του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο και την κυκλοφορία του στους ωκεανούς.

Θα παρακολουθείται πώς το γλυκό νερό που ρέει στους ωκεανούς εξατμίζεται ξανά στην ατμόσφαιρα και πώς επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα.

Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε από την Αεροπορική Βάση Βάντεμπεργκ στην Καλιφόρνια με έναν πύραυλο Delta II.

Η τριετής αποστολή του δορυφόρου, ο οποίος τέθηκε σε τροχιά 660 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της γης, θα περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση ανά μήνα των ποσοτήτων άλατος στους ωκεανούς ώστε να καταγράφονται οι μεταβολές από μήνα σε μήνα και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Τα όργανα που διαθέτει ο δορυφόρος είναι τόσο ευαίσθητα που επιστήμονες συνέκριναν την αποστολή με την μέτρηση μιας χούφτας αλατιού που τοποθετείται σε ένα 4λιτρο δοχείο νερού.

Έλληνας κατασκεύασε το πρώτο chip από γραφένιο!


Το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα από γραφένιο έγινε πραγματικότητα και είναι δημιούργημα ενός Έλληνα.

Ο φυσικοχημικός, Φαίδων Αβούρης, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Ερευνών Γουότσον της IBM, κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις τεχνικές δυσκολίες ώστε να κατασκευαστεί το πρώτο chip από γραφείο που από πολλούς θεωρείται το υλικό του μέλλοντος.



Η ομάδα του Αβούρη κατάφερε να ενώσει ένα τρανζίστορ γραφενίου κι ένα ζεύγος πηνίων επαγωγικής αντίστασης πάνω σε μια πλακέτα από καρβίδιο του πυριτίου.



Μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε καταφέρει να κατασκευάσει ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα γραφενίου επειδή το υλικό αυτό είναι πολύ λεπτό και δεν κολλάει καλά στα μέταλλα και τα οξείδια που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία παραγωγής ημιαγωγών.

Το δημιούργημα του Φαίδωνα Αβούρη αποτελεί σίγουρα μια παγκόσμια “πρωτιά” που ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ολόκληρης νέας γενιάς ηλεκτρονικών που θα βασίζεται στο γραφένιο και όχι στο πυρίτιο όπως συμβαίνει σήμερα ενώ στο μέλλον οι ερευνητές υποστηρίζουν οτι θα μπορούν να κατασκευάζουν υβριδικά κυκλώματα χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό πυριτίου και γραφενίου.

Τέλος ο κ. Αβούρης ελπίζει πως η ενσωμάτωση των συγκριτικά φθηνότερων κυκλωμάτων γραφενίου στην διαδικασία μαζικής παραγωγής μπορεί να ρίξει τις τιμές των ηλεκτρονικών συσκευών.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλη η διαδικασία κατασκευής του τσιπ γραφενίου είναι απόλυτα συμβατή με τις υφιστάμενες συμβατικές μεθόδους παραγωγής ημιαγωγών, κάτι που διευκολύνει πολύ την πρακτική εφαρμογή της νέας τεχνολογίας.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Θεραπεία της παχυσαρκίας με... νικοτίνη


Μια ομάδα νευρόνων στον εγκέφαλο είναι υπεύθυνα για την απουσία όρεξης για φαγητό στους καπνιστές, αποκάλυψε έρευνα του πανεπιστημίου του Γέιλ, η οποία και εισάγει την θεραπεία με νικοτίνη σε παχύσαρκους ασθενείς.

Σε άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι ερευνητές περιγράφουν πειράματα σε ποντίκια, όπου ανακάλυψαν ότι η νικοτίνη ενεργοποιοεί τους νευρώνες αυτούς που δίνουν το σήμα στον οργανισμό ότι έχει χορτάσει από φαγητό.

Οι νευρώνες αυτοί δεν είναι βέβαια οι ίδιοι που ενεργοποιούν τον εθισμό στον καπνό.

Γι’ αυτό και οι επιστήμονες προτείνουν θεραπείες νικοτίνης προκειμένου να ελεγχθεί η παχυσαρκία.

Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολή τους Γιέιλ πραγματοποιήσαν ένα συνδυασμό μοριακών, φαρμακολογικών, συμπεριφοριστικών και γενετικών πειραμάτων σε ποντίκια.

Ανακάλυψαν λοιπόν ότι η νικοτίνη επηρεάζει μια ομαδα νευρώνων του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενεργοποιώντας συγκεκριμένους υποδοχείς.

Αυτοί οι υποδοχείς αυξάνουν την δραστηριότητα αυτών των νευρώνων που είναι γνωστοί για το ότι επηρεάζουν την παχυσαρκία σε ανθρώπους και ζώα.

Έτσι, όταν τα ποντίκια λάμβαναν νικοτίνη και είχαν αυτή τη δραστηριότητα των νευρώνων έχαναν βάρος!

Η Μαρίνα Πικιότο, επικεφαλής των ερευνών δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί:

"Ένα φάρμακο βασισμένο στη νικοτίνη πρώτον θα αδυνατίζει τους παχύσαρκους και δεύτερον θα βοηθά τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο"

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Νέους δορυφόρους σαν τη Σελήνη βλέπουν οι επιστήμονες


Ανατρέπεται η αντίληψη που ήθελε τη Σελήνη ένα δυσανάλογα μεγάλο δορυφόρο σε σχέση με τη Γη-και άρα μια σπάνια περίπτωση- σύμφωνα με Ελβετούς και Αμερικανούς επιστήμονες. Περίπου ένας στους δέκα πλανήτες σε άλλα ηλιακά συστήματα ίσως έχει ένα υπερβολικά μεγάλο φεγγάρι ως δορυφόρο.

Οι υπερβολικά μεγάλοι δορυφόροι σε σχέση με τον "μητρικό" τους πλανήτη δεν είναι τελικά καθόλου σπάνιοι μέσα στο σύμπαν, σύμφωνα με προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές Ελβετών και Αμερικανών ερευνητών.

Μια τέτοια διαπίστωση μπορεί σαφώς να οδηγήσει στον εντοπισμό πλανητών που είναι φιλόξενοι για τη ζωή κάνοντας πιο ακριβείς τις αστρονομικές μελέτες για τους πλανήτες αυτούς.

Μία στις δώδεκα πιθανότητες εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν ώστε να δημιουργηθεί ένα πλανητικό σύστημα, όπου ο πλανήτης θα έχει μάζα πάνω από το ήμισυ της Γης και ο δορυφόρος πάνω από το ήμισυ της Σελήνης, όπως αναλύουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου ΘεωρητικήςΦυσικής του πανεπιστημίου της Ζυρίχης και του Διαστήματος του πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής τον Σεμπάστιαν Έλσερ σύμφωνα με το BBC.

Πώς σχηματίστηκε η Σελήνη;

Η Σελήνη εκτιμάται ότι σχηματίστηκε όταν ένα σώμα με μέγεθος όσο ο σημερινός πλανήτης Άρης έπεσε πάνω στη Γη, με συνέπεια, εξαιτίας των υλικών που εκτινάχτηκαν στο διάστημα, να δημιουργηθεί ένας δίσκος λιωμένης ύλης σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, ώσπου σιγά-σιγά ψύχθηκε και στερεοποιήθηκε, δημιουργώντας τελικά το φεγγάρι μας.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι έχουν λύσει με βεβαιότητα όλα τα μυστήρια σχετικά με την προέλευση της Σελήνης.

Η ύπαρξη σε τροχιά ενός μεγάλου δορυφόρου όπως η Σελήνη, έχει βοηθήσει στη σταθεροποίηση του άξονα της Γης (αντίθετα π.χ. με αυτό που συμβαίνει στον Άρη, ο οποίος δεν διαθέτει ένα μεγάλο φεγγάρι). Με τον τρόπο αυτό σταθεροποιούνται και οι εποχές και η κατανομή των ηλιακών ακτίνων και αντίστοιχα της θερμότητας στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Έτσι, χάρη στην ευεργετική παρουσία της Σελήνης, η ζωή στη Γη βοηθήθηκε να αναπτυχθεί και να εξελιχτεί ενώ είναι πολύ πιθανό να έχει συμβεί κάτι ανάλογο και σε άλλους εξωπλανήτες, που τυχαίνει να έχουν κοντά τους ένα μεγάλο φεγγάρι.

Νέα 3D οθόνη χωρίς γυαλιά


Μια τρισδιάστατη οθόνη που δεν χρειάζεται από τους θεατές να φορούν το απαραίτητο αξεσουάρ, τα ειδικά γυαλιά, κατασκεύασαν ποιοι άλλοι; Οι Ιάπωνες!


Η νέα οθόνη από υγρούς κρυστάλλους δημιουργήθηκε από την Ιαπωνική εταιρεία Sharp και συνδυάζει τρισδιάστατα εφέ με λειτουργίες αφής οθόνης.

Χωρίς να χρειάζονται τα ειδικά γυαλιά, οι θεατές μπορούν να βλέπουν κινούμενα σχέδια, με το άγγιγμα της οθόνης να περνούν από τη μια τρισδιάστατη εικόνα σε άλλη αλλά και (το καλύτερο) να συνδέουν την οθόνη με κάμερα προκειμένου να τραβήξουν βίντεο σε 3D μορφή!

Η νέα αυτή οθόνη θα εφαρμοστεί σε κινητά τηλέφωνα, smartphones και ψηφιακές κάμερες, ενώ η μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει αργότερα αυτό το χρόνο.

Μάλιστα η Sharp συζητά συνεργασίες με πολλές εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων προκειμένου να βγει σε όσα περισσότερα κινητά μπορεί.

Η τεχνολογία φέρνει αϋπνίες


Τηλεόραση και κινητά φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο ποσοστό της αϋπνίας που μαστίζει την ανθρωπότητα στις μέρες μας, όπως υποστηρίζει το Αμερικανικό Ίδρυμα ύπνου.

Σε έρευνα του, περίπου το 95% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μια ώρα πριν πέσουν για ύπνο βλέπουν τηλεόραση ή μιλούν στο κινητό, ενώ τα δύο τρίτα παραδέχονται ότι ο ύπνος δεν τους φτάνει.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα, βλέποντας τηλεόραση ή τσεκάροντας email και μηνύματα στο κινητό κάθε βράδυ πριν τον ύπνο μεταβάλλει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.

“Δυστυχώς τα κινητά και η τηλεόραση, αν και κάνουν τη ζωή μας πιο ευχάριστη ή παραγωγική, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο μας”, υποστηρίζει ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ύπνoυ, Ράσελ Ρόζενμπεργκ.

Ο καθηγητής Τσαρλς Σάιζλερ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, συμπλήρωσε πως η έκθεση σε τεχνητό φως πριν τον ύπνο, αυξάνει τα επίπεδα του “συναγερμού” στον οργανισμό και μειώνει την έκκριση μελατονίνης, μιας ορμόνης που ευθύνεται για το ότι μπορούμε και κοιμόμαστε.

Μεγαλύτερα “θύματα” της τεχνολογίας όσον αφορά τον ύπνο είναι οι ηλικίες από 46 εως 64, ενώ περίπου το 28% των 19-29 έχουν αϋπνίες που προκαλούνται από την τηλεόραση ή το κινητό.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και τα μικρά παιδιά βιώνουν αυτό το αποτέλεσμα, αφού περίπου το 10% αναφέρει πως έχουν ξυπνήσει πολλές φορές λόγω ειδοποίησης μηνύματος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

"Πιθανώς καρκινογόνα" τα κινητά από τον ΠΟΥ για πρώτη φορά


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα κινητά τηλέφωνα μετά από σχετικές έρευνες, χαρακτηρίζοντας τα για πρώτη φορά ως "Πιθανώς καρκινογόνα."

Τα κινητά τηλέφωνα είναι πιθανό να συνδέονται µε ορισμένες μορφές καρκίνου. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε μετά από μελέτη δεκάδων ερευνών επί του θέματος κινητού- καρκίνου και συγκεκριμένα από ομάδα 31 ερευνητών από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του νευρολογικού τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες Δρ. Κέιθ Μπλακ, είναι ότι οι περισσότεροι περιβαλλοντικοί παράγοντες χρειάζονται αρκετές δεκαετίες έκθεσης, πριν φανούν οι συνέπειές τους.

Ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον Δρ. Χένρι Λάι που μελετά την ακτινοβολία περισσότερα από 30 χρόνια, δήλωσε ότι η ανάπτυξη του καρκίνου και ιδιαίτερα στον εγκέφαλο χρειάζεται μεγάλο διάστημα μέχρι να εκδηλωθεί. Πιστεύει, ότι είναι καλή ιδέα να αφυπνιστεί το κοινό, ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου θα μπορούσε πιθανόν να προκαλέσει καρκίνο.

Ακτινοβολία που... "μαγειρεύει τον εγκέφαλο"

Η ακτινοβολία που εκλύεται από ένα κινητό τηλέφωνο, λέγεται μη ιονίζουσα. Αυτή η ακτινοβολία μοιάζει περισσότερο με φούρνο μικροκυμάτων χαμηλής ισχύος. Αυτό που κάνει η ακτινοβολία μικροκυμάτων, είναι παρόμοιο με ότι συμβαίνει στην τροφή στο φούρνο μικροκυμάτων, δηλαδή «μαγειρεύει» τον εγκέφαλο. Η ανάπτυξη καρκίνου και όγκων, είναι μια από τις συνέπειες, όμως ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει και άλλες επιπτώσεις, όπως στο να κάνει ασθενέσθερη τη μνήμη.

Το ίδιο μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, όσο και το κάπνισμα και η βενζίνη που περιέχει μόλυβδο, ενδέχεται να προκαλεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Περιβάλλοντος.

Όπως εκτιμάται, περίπου 5 δισεκατομμύρια άτομα, χρησιμοποιούν κινητά.

Κινητά τηλέφωνα και παιδιά

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μακροχρόνιες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης κινητών στα παιδιά. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Δρ. Μπλακ, το κρανίο των παιδιών είναι πιο λεπτό, συνεπώς η ακτινοβολία μπορεί να διαπεράσει βαθύτερα τον εγκέφαλο παιδιών και νέων. Επομένως, η προσοχή πρέπει να είναι μεγαλύτερη.