Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

WOMAN’S BEST CARDIO FRIEND

If you have trouble finding the time to get in your cardio as often as you should, we have a simple solution-get a dog. Dogs need to be walked regularly, and that can force you into giving yourself several bouts of cardio throughout the day. Several 10-minute walks can easily add up to over 30 minute of exercise every day. A recent study from the Journal of Physical Activity & Health found that over 60% of dog owners walked their dog over 2.5 hours per week. And you don’t have to limit the cardio to walking. Many dogs love to run, which bumps up the number of calories burned even more. Just be sure you get the right breed for your style of cardio. 

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Το HAARP και οι θεωρίες συνωμοσίας


Οι θεωρίες συνωμοσίας στην εποχή μας διαδέχονται η μία την άλλη, φαίνεται όμως ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα ερευνών, το οποίο κατηγορείται για ότι μπορείτε να φανταστείτε, από φυσικές καταστροφές μέχρι αλλαγή των καιρικών φαινομένων!

Το High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP) είναι ένα ιονοσφαιρικό ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την πολεμική αεροπορία και το ναυτικό των ΗΠΑ, από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκα και από την υπηρεσία για προηγμένα αμυντικά ερευνητικά προγράμματα (DARPA).

Ο στόχος του HAARP είναι να αναλύσει την ιονόσφαιρα και να ερευνήσει τη δυνατότητα ανάπτυξης ιονοσφαιρικής τεχνολογίας για λόγους επικοινωνίας καθώς και επιτήρησης.

Δηλαδή, αν τα πειράματα και οι έρευνες του HAARP στεφθούν με επιτυχία, θα συμβάλλουν στη βελτίωση των επικοινωνιών και των συστημάτων πλοήγησης.

Οι εγκαταστάσεις του προγράμματος βρίσκονται στην Αλάσκα ενώ το πιο εξελιγμένο όργανο του σταθμού είναι το ιονοσφαιρικό ερευνητικό όργανο (IRI), ένας πομπός ραδιοκυμάτων, ο οποίος εκπέμπει σε μεγάλες συχνότητες.

Το IRI, χρησιμοποιείται για να “διεγείρει” μια περιορισμένη έκταση της ιονόσφαιρας.

Υπάρχουν και μερικοί όμως, που δεν θεωρούν ότι όλα είναι τόσο “αθώα”.

Το HAARP έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως από συνωμοσιολόγους και εσχατολόγους για αρκετά και ποικίλα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων και πολλών φυσικών καταστροφών.

Η δημοσιογράφος, Sharon Weinberger, αποκάλεσε το HAARP, ως ο “Μόμπυ Ντικ” των συνωμοσιολογικών θεωριών, ενώ τόνισε ότι η δημοτικότητα των συγκεκριμένων θεωριών, ίσως επισκιάσει τα οφέλη που θα προσφέρει το HAARP, στην επιστημονική κοινότητα.

Μία από τις θεωρίες υποστηρίζει ότι η “έρευνα της ιονόσφαιρας ίσως πυροδοτήσει πτώση ηλεκτρονίων που θα μπορούσε να αναποδογυρίσει τους μαγνητικούς πόλους της Γης.”

Ο συγγραφέας, Nick Begich, έχει ισχυριστεί σε διαλέξεις του ότι το HAARP θα μπορούσε να προξενήσει σεισμούς, πλημμύρες, τυφώνες, καταιγίδες κ.α.

Οι επιστήμονες συνιστούν... “τεχνολογική δίαιτα”


Ακριβώς όπως το σώμα μας χρειάζεται υγιεινή διατροφή για να είναι υγιές, έτσι και ο εγκέφαλος μας πρέπει να “καταναλώνει” τεχνολογία με μέτρο, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Η μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες έδειξε πως η πολλή ενασχόληση με την τεχνολογία επηρεάζει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Παράλληλα, ανακάλυψαν πως όταν το μυαλό αποσπάται από τα smartphones ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να εμποδίσει την μακροπρόθεσμη μνήμη και την νοητική απόδοση.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως και σε παλαιότερη έρευνα του ίδιου πανεπιστημίου αποκαλύφθηκε πως όσοι ασχολούνταν με πολλά πράγματα μαζί, εμφάνισαν αδυναμία στο να μετακυλήσουν από τη μια εργασία στην επόμενη, και αυτό γιατί το μυαλό τους αποσπάται από άχρηστες πληροφορίες που έβλεπαν κατά τη διάρκεια ενός τεστ.

Αυτές οι δύο έρευνες λοιπόν, λένε οι επιστήμονες, δείχνουν πως τα πολλά ερεθίσματα μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και να αδυνατεί να συγκεντρωθεί σε μια απλή εργασία. Αυτό συντελεί στο να καθίσταται πλέον αδύνατο ο άνθρωπος να αντισταθεί στο Facebook ή στο chat, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας εργασίας.

Πως ορίζεται αυτό; “Εθισμός στην τεχνολογία”.

Αυτοί που είναι συνεχώς συνδεδεμένοι στο Internet και κάνουν πολλά πράγματα μαζί το βρίσκουν πιο δύσκολο να διατηρήσουν έναν σταθερό στόχο, όπως το να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να δουν μια ταινία. Ή ακόμα να συζητήσουν κάτι σοβαρό. Και το βρίσκουν πιο δύσκολο γιατί συνεχώς σκέφτονται να ελέγξουν το κινητό τους ή να δουν το facebook και το twitter τους.

Αν και οι ενήλικες μπορεί να αναγνωρίσουν τα σημάδια του εθισμού, ο κόσμος στον οποίου ζούμε απαιτεί υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας κι έτσι “χάνεται” η αυτοσυγκράτηση.

Γι' αυτό λοιπόν, οι ερευνητές συστήνουν αποχή από την τεχνολογία για ένα μερικό διάστημα προκειμένου να επανακαθοριστούν οι στόχοι και ο τρόπος ζωής του πάσχοντα.

Η καθαριότητα φέρνει... κατάθλιψη!


Με συμπτώματα κατάθλιψης φαίνεται να συνδέεται η υπερβολική καθαριότητα αφού όταν κάνουμε δουλειές τα εγκεφαλικά κύτταρα που συνδέονται με την ευτυχία είναι σε..."λήθαργο", σύμφωνα με νέες αμερικανικές μελέτες.

Το να είναι κάποιος “εθισμένος” στην καθαριότητα, σε υπερβολικό όμως σημείο, μπορεί να τον οδηγήσει σε κατάθλιψη, σύμφωνα με τον δρ Άνδριου Μίλερ, ψυχιάτρου από την Ατλάντα.

Γιατί συμβαίνει αυτό όμως;

Οι υπερβολικά καθαροί εσωτερικοί χώροι, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα αφού ο ανθρώπινος οργανισμός δεν εξασκείται στο να «πολεμά» εχθρούς όπως τα βακτήρια και τελικά οδηγείται σε προβληματική λειτουργία κάποιων κυττάρων του εγκεφάλου.

Όταν κάποιος από μικρή ηλικία είναι εκτεθειμένος σε ελάχιστα μικρόβια (λόγω της συνεχούς καθαριότητας του χώρου του) είναι λογικό να επηρεάζεται η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματός του. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζονται μη φυσιολογικές ανοσολογικές αποκρίσεις και να αναπτύσσονται αλλεργίες και άσθμα, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες.

Τα χημικά της "ευτυχίας" υπολειτουργούν

Τελικά η υπερβολική καθαριότητα οδηγεί σε κατάθλιψη, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Molecular Psychiatry». Τα πιο αδύναμα ανοσοποιητικά συστήματα δείχνουν υπερβολική αντίδραση σε αλλεργιογόνα όπως η σκόνη με αποτέλεσμα να εμφανίζονται φλεγμονώδεις αντιδράσεις και αλλεργίες οι οποίες με τη σειρά τους επιβραδύνουν την παραγωγή από τον εγκέφαλο των χημικών της «ευτυχίας», όπως η σεροτονίνη.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 27 άτομα τα οποία εκτέθηκαν σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C (η επιλογή των συγκεκριμένων φαρμάκων βασίζεται στο ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις), σύμφωνα με το Βήμα.

“Εάν κάποιος εκτεθεί σε περισσότερα βακτήρια και παράσιτα, είναι σε θέση να ελέγξει καλύτερα τις φλεγμονές”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Μίλερ.

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Σωτήρια ένεση για εγκεφαλικό και έμφραγμα με ελληνική βούλα


Η μεγαλύτερη πρόοδος που έχει ποτέ επιτευχθεί ποτέ στην αντιμετώπιση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών φαίνεται να ανήκει σε μια νέα τεχνική. Έλληνες επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη σπουδαία αυτή ανακάλυψη.

Μια ένεση που γίνεται σε ασθενείς μέσα σε 12 ώρες μετά την εκδήλωση εμφράγματος ή εγκεφαλικού, μπορεί να μειώσει πάνω από 60% τις ζημιές για τον οργανισμό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά μπορεί να προξενήσουν σοβαρές και ίσως θανατηφόρες βλάβες στον μυϊκό ιστό της καρδιάς και στα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι ζημιές αρχικά προκαλούνται λόγω διακοπής της κυκλοφορίας του αίματος που επιφέρει ο θρόμβος ή η αιμορραγία, στερώντας έτσι τα όργανα του σώματος από το αναγκαίο οξυγόνο (η λεγόμενη ισχαιμία με ιατρικούς όρους).

Η μεγαλύτερη όμως βλάβη συμβαίνει αμέσως μετά: Όταν περάσουν εννέα με δώδεκα ώρες, μετά από μια διαδικασία στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλείται μια μαζική φλεγμονή, στην οποία τελικά οφείλεται περισσότερο από το 80% της μόνιμης βλάβης που αφήνει το επεισόδιο στον ασθενή (κάτι που μπορεί να καταλήξει και σε θάνατο).

Όμως οι ερευνητές και οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα αντίσωμα, το οποίο περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη δευτερογενή ζημιά. Το αντίσωμα, που εισάγεται μέσω ένεσης, μειώνει πάνω από 60% τη φυσική βλάβη των ιστών της καρδιάς και του εγκεφάλου μετά το ισχαιμικό επεισόδιο, καθώς εμποδίζει τον οργανισμό να επιτεθεί στο ίδιο του το σώμα και, έτσι, ο ασθενής συνεχίζει να οξυγονώνεται κανονικά.

Οι μελέτες αυτές διήρκεσαν επτά χρόνια και πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, ενώ αισιοδοξία κυριαρχεί και για την εφαρμογή των πειραμάτων αυτών και στους ανθρώπους.

«Δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε, ούτε οι καρδιολόγοι το πίστευαν. Είναι εντυπωσιακό ότι το φάρμακο μπορεί να δοθεί τόσο χρόνο μετά το επεισόδιο και όμως να είναι αποτελεσματικό. Ακόμα και το πιο αργό ασθενοφόρο στον κόσμο μπορεί να μεταφέρει κάποιον στο νοσοκομείο μέσα σε εννέα ώρες», τόνισε ο Βίλχελμ Σβέμπλε, καθηγητής ανοσολογίας του Τμήματος Καρδιαγγειακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λέστερ και επικεφαλής της μελέτης.

H ελληνική συμμετοχή τόσο των επιστημόνων και ερευνητών, όσο και μελών εταιριών που συμμετέχουν στις μελέτες αυτές αποτελεί ορόσημο για την ανακάλυψη αυτή.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προγραμματίζονται να γίνουν μέσα στην επόμενη διετία.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ο αμερικανικός υπερ-υπολογιστής έφαγε τη σκόνη του κινεζικού


     Η κορυφαία θέση στον κατάλογο με τους μεγαλύτερους και πιο γρήγορους υπολογιστές του κόσμου ανήκει πλέον στην Κίνα.

Χάρη στο νέο υπερ-υπολογιστή Τιανχέ-1 Α (Γαλαξίας), ο οποίος μπορεί να κάνει περισσότερους από 2.500 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, η Κίνα κατέκτησε την κορυφή, βάζοντας ένα τέλος στην αμερικανική κυριαρχία.

Για να αγγίξει αυτή την ασύλληπτη ταχύτητα, ο υπολογιστής ενσωματώνει περισσότερους από 7.000 επεξεργαστές γραφικών της Νvidia και 14.000 επεξεργαστές της Intel.

Ο ισχυρισμός εκ μέρους της Κίνας επιβεβαιώθηκε από το διεθνή οργανισμό Top 500, που συντάσσει τη λίστα με τα 500 ισχυρότερα υπολογιστικά μηχανήματα του κόσμου.

Ο κινεζικός υπολογιστής πήρε τα σκήπτρα από τον αμερικανικό ΧΤ5 «Τζάγκουαρ» του Εθνικού Εργαστηρίου Όουκ Ριτζ του πανεπιστημίου του Τενεσί, ο οποίος έχει ισχύ μόνο 1,75 «πεταφλόπ» ανά δευτερόλεπτο (1 petaflop ισοδυναμεί με 1.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο). Ο κινεζικός Τιανχέ 1 Α φτάνει τα 2,5 Pflops.

Ο καθηγητής Τζακ Ντονγκάρα του πανεπιστημίου του Τενεσί, ένας από τους υπεύθυνους για τη λίστα Top 500 των κορυφαίων υπολογιστών, επιβεβαίωσε ότι ο κινεζικός ισχυρισμός είναι απολύτως σωστός.

«Ήμουν στην Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα και μίλησα με τους σχεδιαστές το, είδα το σύστημα και επαλήθευσα τα αποτελέσματά του», σημείωσε και παραδέχτηκε ότι το κινεζικό σύστημα είναι κατά 47% ταχύτερο από το αμερικανικό.

Η νέα λίστα Top 500 θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες και, όπως σημείωσε ο Τζακ Ντονγκάρα, είναι απίθανο μέχρι τότε κάποιο άλλο μηχάνημα να απειλήσει την κινεζική κυριαρχία, αν και η Ιαπωνία ετοιμάζει πυρετωδώς ένα πανίσχυρο μηχάνημα, τον «Υπολογιστή Κ», με στόχο να πάρει αυτή το επίζηλο «στέμμα».

Το κινεζικό μηχάνημα, που βρίσκεται στο Εθνικό Κέντρο Υπερ-υπολογιστών της Κίνας στην πόλη Τιανζίν, στεγάζει τους χιλιάδες αμερικανικούς επεξεργαστές του σε περισσότερα από 100 ντουλάπια με μέγεθος ψυγείου και ζυγίζει συνολικά πάνω από 155 τόνους.

Ήδη εκτελεί διάφορες δοκιμαστικές εργασίες υπολογισμού για λογαριασμό της τοπικής μετεωρολογικής υπηρεσίας και της εθνικής πετρελαϊκής εταιρίας

Στα σκαριά ο υπολογιστής – ρουκέτα


Φανταστείτε έναν υπολογιστή με μνήμη που τρέχει 100.000 φορές γρηγορότερα από αυτόν που έχετε, και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τους σημερινούς σκληρούς δίσκους.

Ο καθηγητής Ματίας Κλέουι, της Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης, βαρέθηκε να βλέπει το desktop του να “αγκομαχά” για να ξεκινήσει, και είπε να φτιάξει ο ίδιος έναν υπολογιστή όπου η μνήμη του θα τρέχει με χίλια, αφού θα είναι μια υπεργρήγορη, μη πτητική μαγνητική μνήμη ανάγνωσης – εγγραφής, η οποία μάλιστα θα είναι σε πολύ λίγο καιρό έτοιμη προς χρήση!

Σύμφωνα με τον καθηγητή (και την πλειοψηφία των ιδιοκτητών υπολογιστή) ένα μέσο desktop έχει σκληρούς δίσκους που είναι φθηνοί και αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, όμως είναι πάρα πολύ αργοί.

Κάθε φορά, για να ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα κομπιούτερ χρειάζονται περίπου 2 με 3 λεπτά για μεταφερθούν τα δεδομένα από τον σκληρό στο RAM.

Αυτό, λέει ο καθηγητής, κοστίζει πάρα πολλά σε παγκόσμια κλίμακα. Κατ' αρχάς χάνεται πολύτιμος χρόνος από την παραγωγικότητα του χρήστη, ενώ η κατανάλωση ενέργειας ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Αυτό που προτείνει ο Κλέουι, είναι η καταγραφή των δεδομένων σε μια μαγνητική ταινία, όπως δηλαδή σε μία βιντεοκασέτα των '80s! Όμως, το σύστημα της ταινίας αυτής θα βασίζεται σε ένα νανοδίκτυο νικελίου – σιδήρου, και θα είναι εκατομμύρια φορές μικρότερο.

Σε αυτό σύστημα τίποτα δεν θα κινείται μηχανικά. Κάθε bit που θα αποθηκεύεται στο δίκτυο απλώς θα προωθείται γύρω και μέσα στην ταινία, χρησιμοποιώντας ένα περιστροφικό πολωτικό ρεύμα που θα επιτυγχάνει μια ταχύτητα εκατοντάδων μέτρων το δευτερόλεπτο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Πιο απλά, είναι σα να διαβάζει τη βιντεοκασέτα που λέγαμε σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει κάθε bit να είναι ξεχωριστό από το άλλο, προκειμένου οι πληροφορίες να διαβάζονται καλά. Αυτό θα γίνεται χρησιμοποιώντας πεδία με μαγνητικές δίνες για να οριοθετούν δύο γειτονικά bits.

Η “Racetrack” μνήμη, όπως την ονόμασε ο καθηγητής, αν τελικά καταφέρει να βγει στην αγορά, που εκτιμάται ότι θα γίνει σε 5 με 7 χρόνια, θα φέρει την επανάσταση στους υπολογιστές. Και αυτό γιατί οι υπολογιστές θα ξεκινάνε αυτόματα, όπου τα δεδομένα τους θα τρέχουν 100.000 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τα σημερινά standards.

Επιπλέον θα εξοικονομεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Ένας ανενεργός υπολογιστείς καταναλώνει μέχρι 300 μιλιβατ απλώς για να διατηρεί τα δεδομένα στην RAM.

Με την καινούρια μνήμη θα καταναλώνονται περίπου το 15% αυτής της τιμής.

Ενδείξεις για το "σωματίδιο του Θεού" στον επιταχυντή Tevatron

    Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα, υποατομικό σωματίδιο, πιθανόν να εντοπίστηκε στον αμερικανικό επιταχυντή Tevatron του Εργαστηρίου Fermilab, έξω από το Σικάγο, ενώ όπως υποστηρίζουν μερικοί επιστήμονες, ίσως επιβεβαιωθεί και η ύπαρξη μιας νέας δύναμης στη φύση.

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία του αμερικάνικου επιταχυντή, του βασικού ανταγωνιστή του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων (LHC) στο CERN, πρόκειται να σταματήσει μέχρι το φθινόπωρο του 2011, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Για την ανακάλυψη όμως, ο θεωρητικός φυσικός Κρίστοφερ Χιλ, του Fermilab δήλωσε πως “αν αποδειχτεί πραγματική, πρόκειται για τη σημαντικότερη ανακάλυψη στη Φυσική εδώ και μισό αιώνα.”

Μια πιθανή εξήγηση, για την παρατηρούμενη “ανωμαλία” στα δεδομένα των παρατηρήσεων, είναι ότι αποτελεί ένδειξη για μια νέα και απροσδόκητη εκδοχή του “μποζονίου του Χιγκς”, το οποίο αναζητείται εναγωνίως και από τον επιταχυντή του CERN.

Πρόκειται για ένα, μέχρι στιγμής υποθετικό, σωματίδιο, που προσδίδει μάζα στα άλλα υποατομικά σωματίδια και καθιστά συνεκτικό το “Καθιερωμένο Μοντέλο” της φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων.

Μια εναλλακτική ερμηνεία είναι ότι εντοπίστηκε μια νέα φυσική δύναμη, πέρα από τον ηλεκτρομαγνητισμό, τη βαρύτητα, την ισχυρή και την ασθενή πυρηνική δύναμη.

Ο φυσικός Τζιοβάνι Πούντσι, εκπρόσωπος του Fermilab, ανακοίνωσε ότι η διεθνής επιστημονική ομάδα του αμερικανικού επιταχυντή “νιώθει μεγάλη έξαψη από τις διαγραφόμενες πιθανότητες, αλλά, ταυτόχρονα, παραμένει επιφυλακτική, επειδή θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο σημαντικό, που καταντά τρομακτικό, γι’ αυτό σκεφτόμαστε όλες τις πιθανές εναλλακτικές εξηγήσεις”.

Άλλοι φυσικοί, εκτός του Fermilab, που επίσης έχουν δει τα “ανώμαλα” δεδομένα, καθώς αυτά συζητιούνται στους κύκλους των φυσικών εδώ και λίγους μήνες, δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν το όλο ζήτημα με ένα μείγμα δέους και σκεπτικισμού.

“Αν ισχύει, είναι κάτι πολύ μεγάλο”, δήλωσε ο θεωρητικός φυσικός του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νιλ Γουάινερ, ενώ η φυσικός του Χάρβαρντ Λίζα Ράνταλ είπε ότι πρόκειται για “σίγουρα ενδιαφέρον, αν είναι πραγματικό”.

Από την άλλη, ο φυσικός Νίμα Αρκάνι-Χαμέντ, του Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών του πανεπιστημίου Πρίνστον, δήλωσε ότι δεν έχει πειστεί από τα στοιχεία, τα οποία χαρακτήρισε στατιστικό “τέχνημα” του τρόπου παρουσίασής τους.

Αν όμως, πρόσθεσε, υπάρχει κάποια πραγματικότητα σε αυτές τις “ανωμαλίες”, τότε δεν θα αργήσει ο πολύς ισχυρότερος επιταχυντής του CERN να τις επιβεβαιώσει.

Οι επιστήμονες του Fermilab, από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα (λιγότερο από 0,25%) η “ανωμαλία” να είναι στατιστικό σφάλμα.